Historie - Erik Lehmanns dagbog

Indhold · Oktober 1948 · December 1948

Mandag den 1 - 11 - 48.

Den første dag på vagt.

Da der kun skal tages observationer hver tredje time, er vi kun radiotelegrafister om vagten som er delt: kl. 05.00 - 13.00 og kl. 17.00 - 01.00. Den tredje mand skal gå som altmuligmand, og det er vi jo ikke videre interesseret i, men der er intet at gøre.

Jeg har aftenvagten i denne uge.

Den nye husorden for "Bjørneborg" er trådt i kraft; Husforstanderen, der virker en uge af gangen, sørger for varme og rengøring af fællesrum.

Dagens Temp: Min: -21,9 Max: -13,8.

Tirsdag den 2 - 11 - 48.

Opførelsen af "Sørensens Hus" er begyndt ved hjælp af projektør. Vi kører jo på det sidste, hvad sol og lys angår, om ganske få dage har vi set solen for sidste gang i år, og så vil der gå ca. fire måneder, inden den atter kan nå og skinne på os.

I eftermiddag har vi sat en af de små Pilot-balloner op, vi kunne holde den, men med vanskeligheder.

Dagens Temp: Min: -14,0 Max: -10,2.

Onsdag den 3 - 11 - 48.

Nu følger der nogle dage, der for mit vedkommende er ganske ens. Jeg tørner ud til frokost, og får så eftermiddagen til at gå på bedste måde til jeg skal på vagt kl. 17.00.

Dagens Temp: Min: -14,0 Max: -13,8.

Fredag den 5 - 11 - 48.

Den første OBS afgik fra Danmarkshavn kl. 00.00, og dermed er vi indtrådt i den kæde af Vejrstationer, som dækker hele Grønlands kyst.

Kai M. Brandt skriver om den første radiomelding:

kl. 0000 GMT, blev den første synop sendt hjem! Om aftenen sad hele styrken i dagligstuen, med strittende øren og ventede på meldingen fra Meteorologisk Institut. Endelig kom det: - "Og for første gang: Danmarkshavn, 1006,3 millibar, stigende, let vind og minus 28,3 grader".

En stor dag for os, der gav anledning til en festaften.

Poulsen oplæste telegrammer fra departementschef Eske Bruun, Grønlands Styrelse, telegrafinspektør Holten-Møller, Radio- og Vejrtjenesten samt fra Meteorologisk Institut.

Vi blev lykønsket for at være færdige med det store arbejde, og det længe før de øvrige stationer i Grønland, trods det, at vore arbejdsvilkår havde været de værst tænkelige.

Dagens Temp: Min: -20,0 Max: -19,7.

Mandag den 8 - 11 - 48.

Havde den dårlige vagt i denne uge, så jeg måtte ud af køjen kl. 08.00.

I formiddag har jeg hjulpet Sørensen med at køre hans gods ud til huset, som nu er blevet færdig. Vi lastede en slæde, fik nogle hunde for og så gik det langs, Så længe vi var på isen og sneen gik det godt, men de steder, hvor der var bart, måtte vi slæbe både slæde og hunde.

Eftermiddagen er gået med opsætning og udregning af pilot. Den nåede op på 1.000 m. højde.

Dagens Temp: Min: -14,0 Max: -12,3.

Tirsdag den 9 - 11 - 48.

I formiddag har jeg hentet vand sammen med Kasper.

Vandafhentningen foregår nu med jeep alene, isen er så tyk, at den nemt kan bære vognen (ca. 1 ton). Vi fylder så op i kabyssen, 4-Mandshuset, 10-Mandshuset og i Kølevandstankene på radiostationen.

Ligeledes måtte vi også køre kul og affald. Vort affald slipper vi nemt af med, det kommer ud på isen, hvor det vil forsvinde, når tøbruddet sætter ind.

Dagens Temp: Min: -18,8 Max: -18,1.

Torsdag den 11 - 11 - 48.

Installation og opstilling af pejleapparat er nu i fuld gang i "Sørensens Hus".

Det sidste lys bliver i disse dage installeret, så nu stråler der lys ud over det ellers så mørke Grønland. Mørketiden er begyndt, vi har set solen for sidste gang i går.

Dagens Temp: Min: -26,0 Max: -17,0.

Lørdag den 13 - 11 - 48.

Begyndte i går på morgenvagten.

Der sker jo ikke store nyheder, jeg har fået en lille sludder med Jørgen i Daneborg. En af tømrerne har fødselsdag, som blev fejret med diverse drinks.

Kai M. Brandt skriver om fester og spiritus:

Nu har jeg gentagne gange snakket om festmiddage med vin og spiritus. Radiotjenesten udsendte til hver mand 54 flasker vin og spiritus om året. Hertil kom nogle kasser øl og sodavand. Det valgte vi at fordele, dels til fødselsdage, dels til når noget særligt skulle fejres, og hver søndag blev markeret med en øl og en snaps til frokost samt rød- eller hvidvin til aftensmaden.

Dagens Temp: Min: -19,7 Max: -14,3.

Søndag den 14 - 11 - 48.

Havde fridag, så jeg kom først ud af køjen kl. 10.00.

Formiddagen blev brugt til at stoppe strømper, et lidet interessant, men nødvendigt stykke arbejde.

Villy og jeg var en tur på Termometerfjeldet i eftermiddag, men der var ikke noget af interesse.

Dagens Temp: Min: -22,9 Max: -21,0.

Mandag den 15 - 11 - 48.

Startede ugen med at sove for længe, så der kom ingen OBS af sted kl. 06.00.

Tømrerne er nu næsten færdige med at sætte rustikbrædder op i gangen og fælleslokalet, som er døbt henholdsvis "Traverbanevej" og "Palmehaven".

Dagens Temp: Min: -17,0 Max: -15,5.

Onsdag den 17 - 11 - 48.

Juletravlheden er begyndt.

Vores juletelegrammer -XLT-, skal allerede afsendes mellem den 15 - 11 og 8 - 12, så vi er jo lidt tidligt på den, men det bliver også nok det eneste, vi mærker til den søde juletid.

Dagens Temp: Min: -22,5 Max: -16,0.

Torsdag den 18 - 11 - 48.

Ja store nyheder er her ikke, den ene dag går som den anden.

Isen i havnen er nu 74 cm. tyk, og der er kommet en del store isfjelde. Gennemsnitshøjden på sneen er 32 cm, den kunne være meget højere, men det forsvinder jo næsten med det samme.

Dagens Temp: Min: -24,9 Max: -18,0.

Lørdag den 27 - 11 - 48.

Jeg håber, man undskylder, at jeg er gået så nemt hen over de sidste dage, men der har faktisk intet været af interesse.

Skulle det ske ved et uheld, at nogen flyttede vore ure et halvt døgn tilbage, tror jeg ikke, vi ville opdage det, da her er mørkt og trist hele tiden, undtaget i de dage, vi har måne.

Man tørner ud om morgenen, eller ved middagstid, det kommer an på, hvilken vagt man er på. Vores fritid går med at sludre, læse og "fuske". Jeg arbejder på en lille kortbølgemodtager - som jeg ikke selv tror at få særlig meget ud af, men man lærer noget ved det og tiden går!

At få tiden til at gå er faktisk et meget vanskeligt problem her, særlig i mørketiden. I sommer var her for meget, nu er det omvendt.

Nu da man er væk fra Mor og det nærmeste vaskeri ligger mange mil herfra, må vi selv spytte i næverne og tage fat. Men det er ikke altid lige let. Vi må klare os ved hjælp af et par spande, en primus og vand er en meget vigtig vare, som man skal spare på.

At stoppe strømper er jo lidt af en kunst for folk, som ikke er vant til det, så her har været på tale at oprette en ugentlig sy- og stoppeaften, hvor vi skulle undervises af de mere kloge i denne ædle kunst.

Dagens Temp: Min: -24,0 Max: -19,0.

Søndag den 28 - 11 - 48.

Fridagen blev brugt til at sætte rævefælder op.

Nu er tiden, at vi skal fange ræve, pelsen er bedst om vinteren. Ordren lyder på, at hver mand må kun have to fælder, og de må kun sættes indenfor stationens terræn, en radius på 2 km., af hensyn til Nanok's folk.

Sørensen og jeg blev enige om, at det ville være bedst at få dem over på Østerhavnenæs, så vi lastede slæden spændte seks hunde for og så af sted. Bidende koldt var det, det frøs ca. -20, og blæste en del, men vi fik dog hurtigt varmen ved at løbe efter slæden.

Vi nåede derover efter et kvarters kørsel og fandt en plads, som vi mente var egnet.

Nu er det jo bare, om rævene kan lugte det bjørnekød vi satte i og så vil være tilstrækkeligt nysgerrige.

Dagens Temp: Min: -21,0 Max: -18,0.

Mandag den 29 - 11 - 48.

I denne uge må jeg så i gang med den dårlige vagt igen.

Vi er ikke videre interesserede i denne ordning, men der er ikke noget at gøre ved det, og det vil kun vare til nytår, da begynder vi på at observere hver tredje time, så skal der være vagt hele døgnet rundt.

I formiddags installerede jeg lys i Bislaget i 4-Mandshuset, og eftermiddagen er gået med piloten og radiosonden.

Dagens Temp: Min: -22,0 Max: -21,0.

Tirsdag den 30 - 11 - 48.

Formiddagen er gået med is- og snemålinger.

Isen måles i havnen - den var 80 cm. tyk - og så går man en tur op på Termometerfjeldet, eller kravler op i C masten - det sidste er at foretrække, når det er stille vejr - hvor man spejder efter åbent vand; Snemålingen foretages ved hjælp at to Stokke, fem på isen og fem på land, der tages så gennemsnittet.

I eftermiddag var det pilot og radiosonde.

Aftenen går med at sludre, læse og hvad man nu ellers kan få en mørk vinteraften til at gå med.

Dagens Temp: Min: -26,0 Max: -24,0.
Indhold · Oktober 1948 · December 1948